Види та призначення офісних дошок
Види та призначення офісних дошок

Офіс - це так званий живий організм, де все кипить і постійно йде обмін інформацією, використовуючи при цьому різні методи її передачі. В наш час всі прагнуть навчатись та розвиватись, як вдома так і на роботі. Офісна дошка - це невід’ємна частина будь-якого офісу, адже з нею можна вирішити безліч завдань та оптимізувати робочий процес. За допомогою офісних дошок вчитель, лектор, доповідач з легкістю зробить акцент на важливій інформації. Вони ідеально підходять не тільки для роботи з масштабними проектами чи для повсякденної офісної роботи, а й для занять з дітьми. Принцип роботи з дошками всім відомий ще зі школи.

На сьогоднішній день існує безліч варіантів офісних дошок. Їх виготовляють з різних матеріалів (пластику, пробкового дерева, текстилю, дерева, кераміки, скла, металу тощо). Дошки можуть бути не тільки для письма, а й для кріплення або відображення інформаційного матеріалу. Також вони виготовляються різного розміру та форми, в різних кольорах, можуть бути статичні та мобільні дошки. Статичні зазвичай кріпляться на стіну, а мобільні на спеціальну стійку (підставку). Пишуть зазвичай крейдою або маркером, прикріплюють аркуші кнопками, шпильками, а на дошках-екранах показують зображення як на планшеті.

Тож давайте разом розглянемо детальніше основні, найпоширеніші види офісних дошок.

Крейдяна дошка - традиційна дошка для крейди, яку всі пам’ятають ще зі школи. Правда сучасні крейдяні дошки набагато кращі за своїх попередників. Вони вже оснащені металевою поверхнею на яку можна наносити лазерне розкреслювання (малюнки, таблиці, логотипи тощо). Також її можна використовувати як магнітну і закріплювати аркуші з записами магнітами. Але те, що пишуть на ній крейдою, а стирають вологою ганчіркою чи губкою так і лишилось незмінним.

Коркова дошка - дошка із корковим покриттям, яке виготовлене з коркового дерева. На ній кріпиться інформація за допомогою кнопок, булавок, шпильок. Коркові дошки можуть бути в дерев’яній або алюмінієвій рамі. Також може бути різна товщина корку, звичайно ж чим товстіша корка, тим вона буде довговічнішою.

Сухостиральна дошка - це дошка, на якій пишуть спеціальними маркерами, а напис можна легко стерти сухою губкою. Такі дошки білого кольору з властивістю антиблиск, що усуває так зване засвічування. Вони обрамляються алюмінієвим профілем або пластиковими куточками та мають знизу поличку для допоміжного приладдя. Сухостиральні дошки можна використовувати для фіксації інформації на аркушах паперу за допомогою магнітів. Ця категорія дошок дуже популярна, так як зручна та проста у користуванні.

Текстильна дошка - це дошка, поверхня якої обтягнута міцним сукном. Рама алюмінієва або з МДФ. На таких дошках інформацію кріплять за допомогою кнопок, булавок, шпильок. На тканині, якою обтягнута дошка зовсім не видно слідів проколів і це її великий плюс.

Мольберт - це дошка, яка ставиться на підставку (триногу). Покриття дошки може бути і крейдяне, і сухостиральне, і магнітне. Їх часто купують дітям, так як вони легко складаються і розкладаються, що дає можливість переносити в іншу кімнату, вони практичні та зручні.

Фліпчарт – (flip chart), що перекладається, як відкидна таблиця. Це різновид магнітно-маркерної дошки, на якій є фіксований тримач для паперу, на якому і роблять записи. Зазвичай поверхня металева на тринозі та має алюмінієву раму та поличку для аксесуарів, а опора для зручності може бути на колесах.

Скляна дошка - це обладнання, яке виготовляється з надміцного скла. Поверхня не дає відблисків та не боїться механічних пошкоджень. На таких дошках можна писати спеціальними маркерами, а стирати сухим очисником або губкою. Вона може бути з магнітними властивостями, тож можна буде кріпити записи за допомогою магнітів. Також скляна дошка може служити екраном проектора або інтерактивною дошкою. Скляні дошки відрізняються за вартістю, якістю, розмірами та формою. Скляна дошка має сучасний дизайн і різні кольори. Такі дошки скоріше нагадують дизайнерську річ ніж офісну дошку. Одним словом, такі дошки не тільки функціональні і практичні, а й стильні та модні, які ідеально впишуться в будь-яке приміщення.

Комбінована дошка поєднує в собі декілька видів дошок: крейдяну та сухостиральну, коркову та маркерну, текстильну та сухостиральну тощо. Такі дошки дають можливість одночасно робити записи і кріпити додаткові матеріали на аркушах паперу за допомогою кнопок чи магнітів. Таке поєднання надає ще більше зручності та універсальності.

Ми розглянули найпоширеніші варіанти презентаційних офісних дошок. Зорове сприйняття - це ефективний спосіб успішного проведення нарад, зустрічей, тренінгів, презентацій, навчання тощо. А офісна дошка - це реальний помічник у досягненні цілей.