Клей. Історія. Види
Клей. Історія. Види

Коротка історія клею.

Клей нам відомий ще з давніх давен. Його використовували 9,5 тис. років до н.е. Перший клей люди виготовляли з сировини, що була у них під руками. То були відвари та суміші з кісток та сухожилля, рибної луски, смоли (що виділяють дерева), бджолиний віск тощо. Деякі з цих клеїв були знайдені вченими під час розкопок гробниці фараона Тутанхамона. Мабуть в житті єгиптян клей мав велике значення.

Люди, того часу використовували клейові суміші для склеювання домашніх предметів з глини, дерева та прикрас з слонових кісток. А пізніше почали застосовувати клей і в будівництві, замінюючи сучасний гіпс та бетон.

Сучасний світ все частіше користується клеєм. Є дуже багато видів клею, які мають індивідуальне призначення та різне походження і склад. Існують клеї, що скріплюють папір, тканини, скло, метал, дерево, кераміку, пластик і багато інших матеріалів. Навіть є медичний клей, що має лікувальні властивості і застосовують його, щоб склеїти операційні рани. Існує тимчасовий клей, який втрачає свої властивості під дією води. Такий клей до вподоби архітекторам та дизайнерам для демонстрації своїх проектів.

Види клею за походженням:

  • біологічний;
  • природній;
  • синтетичний.

Клей ПВА - це суміш емульсії полівінілацетату у воді з пластифікатором та спеціальними добавками.

Клей ПВА можна поділити на:

  • побутовий (шпалерний);
  • канцелярський (ПВА-К);
  • універсальний (ПВА-МБ);
  • супер-клей (ПВА-М).

Кожен з цих видів клею склеює конкретні матеріали, але деякі види можуть замінити один одного.

Ми дуже часто користуємось клеєм і здебільшого це канцелярський клей. Використовуємо його в навчанні, творчості, офісній роботі, в побуті тощо.

Канцелярський клей теж відрізняється між собою за складом, кольором, запахом, способом нанесення, пакуванням.

Канцелярський клей є:

  • на силікатній основі (швидко сохне, але може лишати жовтуваті плями після висихання);
  • на PVA основі (ідеальний склад для склеювання картону та паперу);
  • на PVP основі (майже такий самий як і на PVA основі, але має в складі гліцерин).

Канцелярський клей випускається рідким, в пляшках з спеціальним дозатором та в затверділому стані у формі олівця (клей-олівець).

Рідкий клей склеює різні види паперу, картону, шкіри, дерева, тканини. Він довше сохне і може розтікатись, що приносить деяку незручність. Але цінова категорія нижча за клей олівць.

Клей-олівець зручний та популярніший в наш час. Він випускається в пластиковому корпусі з кришкою. Використовують для склеювання паперових виробів, але він гірше склеює щільні види паперу та не паперові матеріали. Він швидко сохне, не залишаючи слідів.

В магазині «Прінт-Експрес» Ви можете придбати різні види клею з різним фасуванням та для різного призначення.