Канцелярський коректор. Коротка історія. Види коректора. Як продовжити життя канцелярському коректору? Чим замінити коректор?
Канцелярський коректор. Коротка історія. Види коректора. Як продовжити життя канцелярському коректору? Чим замінити коректор?

Коротка історія канцелярського коректору

Коректор (виправляч) - це професія, яка була відома ще у Давньому Римі. Люди з такою професією виправляли текст у книгах. Але друкарська справа швидко розвивалась і з появою комп’ютерів виправлення стали  менш популярними. Але все одно, так чи інакше люди потребують корегування тексту.

Канцелярський коректор - це інструмент за допомогою якого можна зробити виправлення в тексті на папері. В 1956 році американка Бетт Несміт винайшла перший рідкий коректор. В ті часи така коригуюча рідина використовувалась для редагування друкарських документів.

Коригуюча рідина складається з хімічних елементів зі складними назвами. Але головне, що вона має білий, матовий, рівний колір. Якщо рівномірно нанести коректор на аркуш з помилкою, то він висихає і залишає тоненький слід на якому знову можна писати (робити виправлення).

Види коректора

Коректори бувають:

  • на водній основі (без запаху, не горять, сохнуть доволі довго та не витримують низьких температур);
  • на спиртовій основі (мають різкий спиртовий запах, горять, швидко сохнуть та стійкі до низьких температур);
  • на емульсійній основі (без різкого запаху, не горять, швидко сохнуть та стійкі до низьких температур).

Також можна поділити всі коректори на сухі та рідкі.

Рідкі коректори мають різний дизайн та способи нанесення коригуючої рідини. Вони можуть бути у вигляді ручки, яка має металевий наконечник для нанесення рідини, а в середині є кулька за допомогою якої при збовтуванні рідина розмішується до однорідності.

Простіші варіанти у вигляді пляшечки з коригуючим елементом лопаткою, пензликом чи поролоновим аплікатором.

Сухі коректори виготовляють у вигляді стрічок, які намотані на «бабіну». Все це розміщується в пластиковому корпусі. На стрічку нанесена суха коригуюча рідина, а ширина стрічки складає 4-6 мм. Великий плюс сухих коректорів в тому, що після його нанесення можна відразу писати і не чекати висихання. Він залишає суху та гладку поверхню. Але такими коректорами треба вміти користуватись, оскільки неправильне використання може привести до обриву стрічки в непотрібний Вам момент.

Як продовжити життя канцелярському коректору? Чим розбавити?

Коли ми довгий час не користуємось коректором, то він має здатність присихати. В такі моменти задумуємось, як же продовжити йому життя?.

Можна подивитись на склад коректора. Якщо він на водній основі, то його можна розвести звичайною водою, якщо на спиртовій, то спиртовими розчинами (ацетоном, засобом для зняття лаку). Але найзручніший спосіб це купити в магазині спеціальний розчинник для канцелярського коректора.

Чим замінити коректор?

  • зубна паста;
  • суміш з клею ПВА та білої гуаші;
  • лезо;
  • гумка для ручки;
  • суміш з оцту та марганцівки;
  • суміш з лимонної, щавелевої кислоти та води;
  • білизна;
  • ацетон (засіб для зняття лаку).

Всі ці варіанти заміни канцелярського коректора діють, але вони не зручні, а деякі з них дуже небезпечні для здоров’я. До того ж, не завжди під рукою є всі інгредієнти для приготування таких сумішей. Тому все-таки краще користуватись канцелярським коректором, який продається в магазинах і не ризикувати зіпсувати увесь текст чи зашкодити здоров’ю.

В магазині «Прінт-Експрес» широкий вибір коректорів. Ми завжди готові проконсультувати та обрати найліпший та найзручніший варіант саме для Ваших потреб.