Гумка канцелярська. Коротка історія створення гумки. Види гумок. Як працює гумка?
Гумка канцелярська. Коротка історія створення гумки. Види гумок. Як працює гумка?

Гумка канцелярська

Гумка - це канцелярське приладдя за допомогою якого видаляють сліди від олівця, чорнила чи туші.

Гумкою користуються не тільки школярі для виправлення помилок, а й досвідчені художники для освітлення тону на своїх картинах.

Історія створення гумки

Спочатку в якості гумки для видалення залишків від олівця використовували хлібний м’якуш.

А от каучук став першим ідеальним матеріалом для створення справжньої гумки в 1770 році. Це помітив Джозеф Прістлі. В цьому ж 1770 році Едвард Наїрн випадково помітив властивість гуми видаляти залишки олівця з паперу. Саме він і розпочав продавати гумки, що називали «індійською гумою». 

Історія створення гумки на цьому не завершилась і в 1839 році Чарлз Гуд’їр удосконалив властивості гуми шляхом процесу вулканізації. А гумку, яка з’явилась на кінці олівця придумав Хайн Ліпман в 1858 році.

На даний час гумки виготовляють вже з різних матеріалів: пластику, полівінілхлориду, каучуку. А для підвищення якості стирання додають і інші речовини.

Види гумок

Є багато видів гумок, які мають своє індивідуальне, особливе призначення. Гумки можуть бути ручні, електричні, м’які (пластичні) чи тверді. Також гумки бувають комбіновані. Така гумка поділена на дві сторони, з одного боку вона м’яка - для видалення слідів від графітних олівців, а з іншого боку тверда - для видалення слідів від чорнила.

Кольори гумок просто вражають, адже до них додають різноманітні барвники. Та й за формою гумка може бути просто круглою, квадратною, прямокутною, трикутною. Є гумки у вигляді олівця, з різними тримачами, з нанесеними малюнками, ароматизовані тощо.

 

Як працює канцелярська гумка?

Коли відбувається тертя між гумкою та папером частинки графіту стираються, вони притягуються  (прилипають) до гумки. Таким чином і напис стирається, і гумка.

Якість канцелярської гумки дуже важлива, адже використання не якісної гумки може призвести до забруднення, розмазування слідів напису чи і зовсім пошкодження паперу.

Гумка для стирання - це канцелярське приладдя, без якого ми не обходимось ні в навчальному процесі, ні в робочому. В кожному портфелі вона є, і в кожному офісі.

В магазині «Прінт-Експрес» Ви знайдете безліч варіантів канцелярських гумок різних за ступенем м’якості, формою чи кольором. А працівники радо допоможуть та проконсультують при виборі якісної гумки для Ваших потреб.